Ga naar inhoud

Je gebruikt een verouderde browser

Upgrade je browser om je ervaring en veiligheid te verbeteren.

Upgrade mijn browser

“Zo hebben we niet alleen sociale maar ook duurzame impact”, in gesprek met Linda van i-did.

Bij i-did vervezelen ze oud textiel om er vervolgens tassen, akoestische interieurproducten en andere items van te maken. Dit doen ze met eigenlijk één belangrijk doel: mensen begeleiden naar betaald werk. Hoe doen ze dit? En wat zouden ze nog heel graag willen maken? Dit en meer vroeg ik aan Linda.

Voor wie jullie niet kent, wat is en doet i-did precies?

Ons grootste doel is mensen begeleiden naar werk. Dit zijn mensen die om wat voor reden dan ook lang niet of nog nooit gewerkt hebben, en dat kan door allerlei redenen zijn. Wij proberen deze mensen samen met onze coaches en productiebegeleiders te helpen om aan de werknemersvaardigheden (zoals het werken met collega’s) te werken en natuurlijk helpen we ze ook met solliciteren. Dat doen we terwijl we vilten producten maken. Dit gerecycled vilt is gemaakt van textiel dat niet meer gebruikt wordt, textiel dat eigenlijk gewoon afgeschreven is. Zo hebben we niet alleen sociale impact maar ook duurzame impact. 

 

Jullie gebruiken oud textiel als grondstof, hoe komen jullie daaraan?

Voornamelijk door textielinzamelaars. We werken nu nog samen met een fabriek die het textiel voor ons vervilt, maar we krijgen binnenkort onze eigen viltfabriek waar we alles zelf kunnen vervilten. Dan hebben we het hele productieproces van A tot Z in eigen huis, daar kunnen we nog meer sociale en duurzame impact mee maken! Het vilt gaat vervolgens op grote gekleurde rollen naar het atelier, waar er tassen en andere producten van gemaakt worden.

 

Wat zijn de grootste uitdagingen in het werken met vilt?

Het ligt heel erg aan het materiaal van de stof wat voor soort vilt je krijgt. Zo hebben we bijvoorbeeld de kleur power green, die is gemaakt van oude sjorbanden. Doordat dit 100% polyester is, is het iets stugger vilt. Dit is minder goed bewerkbaar dan een vilt op basis van katoen. We moeten dus heel erg kijken per product of ook alle kleuren er geschikt voor zijn. Het is een mix van stoffen, dus het is heel erg kijken wat goed werkt en wat niet. 

 

Als iemand bij jullie en product koopt in plaats van bij een ‘normale’ winkel, wat is de impact?

Allereerst help je natuurlijk de textielafvalberg te verkleinen. Dat doen we stukje voor stukje, maar alle beetjes helpen. Ook help je heel veel mensen aan een baan. Als wij namelijk groeien, ook op productniveau, kunnen we meer mensen begeleiden en coachen. Onthoud daarom dat onze tassen niet zomaar uit een fabriek komen, maar handgemaakt zijn door mensen die trots zijn op wat ze maken. Ook zie je in het vilt allemaal snippers van bepaalde kledingstukken, je ziet dus de oorsprong van wat het is geweest.

Ontdek i-did en andere impact pioniers tijdens The Impact Days op 19 t/m 21 november.

Werken jullie veel samen met bedrijven voor het verwerken van bedrijfskleding?

We hebben bijvoorbeeld een hele grote samenwerking gehad voor het 100-jarig jubileum van KLM. Het Sky Blue vilt van de uniformen hadden we al eerder in onze collectie, maar voor het 100-jarig jubileum van KLM hebben we een hele mooie speciale collectie gemaakt. Als je bij KLM business- of first class vliegt krijg je normaal namelijk een keramieken huisje, maar voor het 100-jarig jubileum hebben we deze huisjes van KLM Sky Blue vilt gemaakt. Deze hebben ze aan elke passagier uitgedeeld, dat was echt heel gaaf! 

 

Hebben jullie iets wat jullie nog heel graag zouden willen maken?

We zijn nu heel erg gericht op woonaccessoires zoals opbergmanden en bijvoorbeeld feestvlaggetjes, we vinden het erg leuk om hier in uit te breiden. We zijn nog niet echt bezig met hele innovatieve dingen, maar zodra onze eigen textiel recyclingfabriek er is kunnen we echt gaan kijken wat er nog mogelijk met het vilt. Dan hebben we het gewoon zelf in handen.

 

Meer weten over i-did? Volg ze op:

www.i-did.nl/ Instagram / Facebook / LinkedIn /Pinterest