Ga naar inhoud

Je gebruikt een verouderde browser

Upgrade je browser om je ervaring en veiligheid te verbeteren.

Upgrade mijn browser

“Het voedselbos project van Arbres ontlast de boer (…) terwijl er ook een zorgprestatie wordt geleverd” – in gesprek met Kien (Landgoed Grootstal) en Jonah (Arbres)

Vandaag net even een ander interview dan anders, in Nijmegen hebben we namelijk een hele mooie samenwerking van twee next level ondernemingen! Landgoed Grootstal en Arbres, wat doen ze precies en wat houdt de samenwerking in?

(Foto door Goedele Monnens)

Kien, kan je mij uitleggen wat Landgoed Grootstal is?

Groote Stal was van origine een ontginningsboerderij uit de late middeleeuwen, inmiddels beheren wij als 3e generatie deze bijzondere plek aan de rand van Nijmegen. Op dit familielandgoed proberen we vanuit de menselijke maat generatie- en sector overstijgende beslissingen te nemen: bewust van onze impact voor toekomstige generaties, effectief in het creëren van meervoudige maatschappelijke waarde. Zo zoeken we in deze tijden van klimaatverandering naar bodem-herstellende vormen van landbouw. Daarmee kunnen we meer water en CO2 vasthouden, biodiversiteit verhogen én mensen betrekken bij dat veranderende landschap. Zo bouw je een gemeenschap op, voor wie voedsel dan niet alleen voeding inhoudt, maar ook gezondheid, beweging, sociale cohesie en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Arbres activeert dit soort relaties op een prachtige manier en dit streven is de norm voor alle ondernemers hier. Door het verbinden van doelen en disciplines kunnen we samen op diverse fronten meerwaarde creëren en toekomstbestendig werken.

En Jonah, dit is waar jullie dan in actie komen? 

Dat klopt inderdaad. Arbres creëert maatschappelijke voedselbossen in de omgeving Nijmegen, en zo ook op Landgoed Grootstal. Voor een boer is een voedselbos een flinke investering, het duurt namelijk zo’n 5 tot 7 jaar voordat het in zijn geheel is opgebouwd en winstgevend is. Arbres overbrugt de periode dat er weinig groeit zodat iemand uiteindelijk een winstgevend voedselbos kan overnemen. Op deze manier hopen we voedselbossen toegankelijker en haalbaarder te maken.

In onze voedselbossen werken we met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We geloven in de kracht van diversiteit in het eetbare ecosysteem en zo kijken we ook naar ons team. Deelnemers van onze projecten worden opgeleid tot boeren van de toekomst. We proberen dat op een zo gelijkwaardig mogelijke manier te doen waarbij al onze deelnemers ook hun eigen input leveren aan het geheel. Sommige deelnemers stromen uiteindelijk uit naar een betaalde functie, maar er zijn ook mensen die om persoonlijke redenen niet meer kunnen deelnemen aan het arbeidsproces. Het is een plek om te leren, ervaring op te doen en je talenten te ontdekken.

Kien: Het voedselbos vormt een mooie geborgen plek waar geen druk op staat, Jonah slaagt erin om iedere deelnemer te laten groeien, waarmee ieder talent van nut kan zijn, maar ook kan floreren in een fijne omgeving. Wat Jonah op maat doet kan ik niet doen, ik heb een meer coördinerende rol, daarom is deze samenwerking zo vruchtbaar.

Jonah: Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen niet alleen veel leren maar ze brengen ook heel veel, dat is waardevol en vaak nog onderbelicht. Wat ik zo leuk vind aan werken op Landgoed Grootstal is dat het zo’n bruisende ontmoetingsplek is. Je merkt dat de uitwisseling van overwaarde organisch ontstaat. Wanneer men elders op het landgoed bijvoorbeeld een grote klus heeft werken wij daaraan mee, het is ontzettend leuk dat op een natuurlijke manier er telkens samenwerkingen ontstaan. Onze deelnemers genieten daar ook echt van, ze krijgen inspiratie en zien wat voor moois mogelijk is. Dat geeft ze ook vertrouwen in de toekomst.