Ga naar inhoud

Je gebruikt een verouderde browser

Upgrade je browser om je ervaring en veiligheid te verbeteren.

Upgrade mijn browser

Van weesfiets naar designfiets, hoe doe je dat? In gesprek met Laurens van Roetz-Bikes.

Nederland is hét fietsland. Maar helaas blijven er ook veel fietsen op straat achter zonder eigenaar, hoe bouw je zo’n weesfiets om tot een designfiets? Laurens van Roetz vertelde me er alles over!

Voor wie jullie nog niet kent, kan je vertellen wat Roetz is en doet?

Roetz is een Amsterdams fietsenmerk dat fietsen maakt op circulaire wijze. We bouwen achtergelaten weesfietsen om tot designfietsen en dat doen we met sociaal rendement. Dit houdt in dat we opleidingsprogramma’s voor fietsmonteurs verzorgen. Dat kan voor statushouders die net in Nederland zijn en hun diploma willen halen, iemand die al een tijdje thuis zit en klaar is om weer aan de slag te gaan, maar ook voor iemand die zich in 3 maanden wil omscholen naar een baan in de fietstechniek.

We merken dat het werken met een designproduct en de echte handenarbeid zich perfect lenen om zelfvertrouwen te krijgen, met plezier naar het werk te gaan, structuur in je leven te krijgen en weer trots te zijn op wat je doet. 

Waar komen jullie fietswrakken vandaan?

Onze fietsen komen uit Nederland, elke gemeente heeft eigenlijk zijn eigen fietsendepot waar weggeknipte fietsen terecht komen. Door de stijging in populariteit van bijvoorbeeld deelfiets of leasefiets oplossingen zien we ook dat veel mensen hun oude fiets gewoon op straat laten staan als een soort vuilnisbelt. Deze toestroom aan weesfietsen is vrijwel constant, in Nederland worden 1 miljoen fietsen per jaar achtergelaten. Met Roetz willen bewijzen dat je deze fietsen ook kan hergebruiken in een nieuwwaardig product. We vinden dat het eigenlijk veel meer geaccepteerd moet worden dat producenten hergebruik toepassen.

Kunnen dat ook fietsen zijn die uit de gracht gehaald zijn?

Al onze fietsframes worden gecontroleerd op 11 punten, dat varieert van esthetische aspecten tot roest en geometrie van het frame. Meestal is zo’n kanaalfiets zodanig doorgeroest of vergaan dat we daar helaas niks mee kunnen. We demonteren ze wel, zodat het aluminium bij het aluminium terecht komt, en het RVS bij het RVS. De waarde daarvan is dat gesorteerde materialen hergebruikt kunnen worden en de fiets niet zo de verbrandingsoven in gaat. Dit is dus heel belangrijk werk voor de circulaire economie. 

Ontdek Roetz en andere impact pioniers tijdens The Impact Days op 19 t/m 21 november.

Wat hergebruiken jullie allemaal van een oude fiets?

Daarin zit een groot verschil tussen een consumentenfiets en een remanufacturing. Bij een remanufacturing nemen we een grote hoeveelheid dezelfde fietsen in, en daar maken we nieuwe fietsen van. Vaak kunnen we dan het frame, de wielen en andere onderdelen hergebruiken omdat de hele vloot er hetzelfde uitziet. In zo’n geval hergebruiken we zo’n 70-80%.

Als je op onze website kijkt zie je dat alle fietsen er hetzelfde uit zien. Op deze consumentenfietsen zitten veel meer nieuwe onderdelen en dat komt doordat alle wegknipfietsen er anders uit zien. Het is heel moeilijk om daar dezelfde wielen en dergelijke uit te halen, dus daar is het hergebruik beperkt tot het frame en de voorvork. Dat is ongeveer 30-35% van het gewicht van de fiets.

We zijn nu aan het kijken hoe we naar 95-100% hergebruik kunnen gaan. Daarvoor zijn we een nieuwe fiets aan het ontwikkelen die ook een oplossing heeft voor bijvoorbeeld het coaten, hoe kan je verf hergebruiken of hoe kan je op een andere manier recycling toepassen? En hoe kan je een ketting gebruiken die niet meer slijt?

De grootste impact die we kunnen maken is ervoor zorgen dat we elk onderdeel terugkrijgen. Er is momenteel in de fietsindustrie een cultuur van kapotte onderdelen vervangen en oude onderdelen weggooien, en onze nieuwe Roetz fiets is erop gebaseerd dat alle onderdelen gerepareerd kunnen worden. Zo krijg je een gesloten cirkel en kom je tot die 100%. Deze fiets is nu in prototype klaar, na een uitvoerige testperiode met een beperkte oplage is het doel om deze fiets begin 2022 grootschalig te lanceren!

 

Meer weten over Roetz? Volg ze op:

www.roetz-bikes.com / Instagram / Facebook / Twitter