Ga naar inhoud

Je gebruikt een verouderde browser

Upgrade je browser om je ervaring en veiligheid te verbeteren.

Upgrade mijn browser

“Shoppen zonder schuldgevoel”, in gesprek met Suzanne van LENA library.

Een veel te volle kledingkast en niks om aan te trekken, dat komt veel vrouwen waarschijnlijk bekend voor. Bij LENA hebben ze daar een oplossing voor, namelijk; kleding lenen! Hoe gaat dat in zijn werk? Dat vroeg ik aan Suzanne, één van de eigenaresses van LENA.

Jullie zijn een kledingbibliotheek, wat houdt dat precies in?

Eigenlijk werkt het hetzelfde als een gewone bibliotheek, alleen dan met kleding. De hele collectie die in de bieb hangt kan je gebruiken, en als je iets echt heel leuk vindt dan kan je het ook kopen. Het voornaamste idee is natuurlijk dat je door het lenen van kleding niet zo veel hoeft te kopen, zo maken we zijn allen beter gebruik van de spullen die er al zijn.

Je kan het lenen ook zien als een soort van test. Je hoort van veel vrouwen dat ze iets kopen en dat het dan uiteindelijk in de kast blijft hangen omdat het bijvoorbeeld niet lekker zit, de kleur niet goed is of toch niet helemaal goed past. Daarnaast zijn sommige items ook gewoon leuk om een aantal keren te dragen, maar niet elke dag. Je kan bij ons dan gewoon zonder schuldgevoel shoppen!

Voor het lenen in de bieb werken we met een puntensysteem. Alle items zijn een aantal punten waard, variërend van 25 tot ongeveer 250 punten. 100 punten is €1 per dag en je leent een item voor minimaal 5 dagen, er zit geen maximum aan. Aan het einde van de maand kijken we hoeveel je geleend hebt voor hoeveel dagen, en dat bedrag betaal je. 

 

Hoe is het idee voor LENA ontstaan?

Mijn 3 collega’s hadden een jaar of 12 geleden een vintage webshop, waar ik werkte. Na een tijdje hadden wij allemaal superveel tweedehands kleding in onze kledingkast, en daar droegen we eigenlijk maar een klein deel van. Het idee voor een kledingbieb ontstond toen eigenlijk een beetje als grap. Hoe leuk zou het zijn als we met zijn allen 1 grote kledingkast delen? Misschien moet het een soort bibliotheek zijn! En toen dachten we, dat is eigenlijk best een goed idee.

Vervolgens hebben we het idee nog wel even op de planken laten liggen, want als we het zouden doen dan wilden we het ook goed en groots aanpakken. Met twee kledingrekken kom je namelijk niet zo ver, er moet wel voldoende keuze zijn. 

 

Waar halen jullie de kleding vandaan?

Het begon vooral met veel vintage omdat dat natuurlijk onze achtergrond was, maar inmiddels is ook best een groot deel van de collectie nieuw. Het is een beetje een mix van jonge ontwerpers die we een platform geven, duurzame labels en andere merken die zoekende zijn in hoe ze duurzamer kunnen worden. Soms werken we met nieuwe collecties, soms juist met oude collecties die over zijn.

Ontdek LENA en andere impact pioniers tijdens The Impact Days op 19 t/m 21 november.

En selecteren jullie de collectie dan vooral op kwaliteit, of wat is voor jullie belangrijk?

In het begin was het onze droom om alleen maar duurzame merken te hebben, maar dan zet je jezelf ook wel een beetje klem. Er is gewoon een kleinere markt voor die spullen, het is een stuk duurder en duurzame ondernemers moeten vaak zelf ook nog aan de weg timmeren. Toen hebben we gezegd, wat we doen is al heel duurzaam, namelijk de levensduur van de kleding verlengen. We hebben inmiddels dus ook andere merken in de bieb, maar we maken wel heel duidelijk de keuze om niet met fast fashion te werken. Die kwaliteit is gewoon niet goed, dat gaat geen vijf jaar mee. Daarnaast letten we ook op het materiaal. Sommige materialen zijn minder geschikt omdat ze bijvoorbeeld lastig te wassen zijn. 

 

Controleren jullie alles wat ingeleverd wordt?

Ja, we kijken of de items die zelf gewassen mogen worden echt goed schoon zijn en of er geen schade aan het kledingstuk is. We hebben eigenlijk de regel dat als het een herstelbaar ongelukje is, dus bijvoorbeeld een los naadje of een knoopje er af, dat wij dat op ons nemen. Stel dat het echt een ongeluk is waardoor wij de kleding afkeuren voor in de collectie dan zit daar wel een boete aan voor de klant.

 

Meer weten over LENA? Volg ze op:

www.lena-library.com / Instagram / Facebook / Twitter