“Ik vond het gek dat er op bierflesjes wel statiegeld zat en op wijnflessen niet”; in gesprek met Jermain van Rebottled.
Met Rebottled heb je een stukje van de circulaire economie aan tafel, ze upcyclen namelijk wijnflessen tot drinkglazen en andere glazen producten. Doordat ze dit doen zonder nieuw glas toe te voegen zijn de producten écht 100% circulair. Wat Rebottled uniek maakt is dat ze afval verminderen, maar het product wel in stand houden door er een kwalitatief hoogstaand alternatief van te maken. Daarnaast werken ze in de Rebottled Factory met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.
Jullie zijn heel jong begonnen, hoe is het idee ontstaan en wanneer was dit?
Ik ben begonnen bij Enactus, daar was ik eerst onderdeel van een andere onderneming en toen kreeg ik de kans om mijn eigen idee te starten, ik was toen 22/23. Ik vond het gek dat er op bierflesjes wel statiegeld zat en op wijnflessen niet, toen ben ik daar onderzoek naar gaan doen en vond ik dat er een aantal dingen niet klopte. Zo kost het recyclen van glas tot wel 85% van de energie die nodig is voor nieuw glas, dat is gewoon heel veel. Het meeste van deze negatieve impact zit hem in het gebruik van glasovens, door het glas doormidden te snijden en de randen goed af te werken kunnen we dit bij Rebottled helemaal elimineren.
Heb je enig idee waarom er op wijnflessen geen statiegeld zit?
Er zijn er echt 10.000 soorten wijnflessen die vaak worden gebotteld in het buitenland. Het is dus geen heel duurzaam proces om die flessen terug te krijgen, en daarnaast is het ook zo dat veel leveranciers het niet willen (denk ik). Ik hoop dat er uiteindelijk één generieke fles komt voor heel veel wijnen, en als wij daar een rol in kunnen spelen zou dat alleen maar mooi zijn.
Hoe komen jullie aan de wijnflessen?
In het begin haalden we met een elektrisch wagentje flessen op bij de horeca in Utrecht. Sinds maart 2020 zijn we een partnership aan gegaan met Libbey, waarin we samen een hele automatische lijn hebben gecreëerd om op grotere schaal te kunnen upcyclen.
Vervolgens werd de horeca gesloten door de corona uitbraak en toen zijn we naar andere partijen gaan kijken. Momenteel halen we onze flessen vooral bij grotere partijen. Uiteindelijk hopen we dat je wijnflessen kan inleveren bij supermarkten die bezorgen of bijvoorbeeld PostNL.
Kan je uitleggen wat de impact is die iemand maakt door en Rebottled glas te kopen in plaats van een gewoon glas?
Over het algemeen wordt vrijwel al het glaswerk nog van nieuw glas gemaakt, als je gerecycled glas wil gebruiken moet daar namelijk alsnog ongeveer 50 tot 60% nieuw glas aan toegevoegd worden. Uit ons impact report is gebleken dat we op het gebied van CO2 uitstoot, water verbruik en energie ongeveer 70 tot 80% duurzamer zijn dan nieuw glas. Dus ja, dat is een heel groot verschil.
Ontdek Rebottled en andere impact pioniers tijdens The Impact Days op 19 t/m 21 november.
Als een wijnfles bij jullie binnenkomt, wat doen jullie dan?
Allereerst wassen we de fles grondig. Het etiket moet er af, en dat is af en toe nog best lastig. Sommige etiketten zijn namelijk waterresistent, omdat witte wijn bijvoorbeeld gekoeld moet worden. Vervolgens zetten we de fles op de loopband en gaat hij de automatische lijn in. Hier wordt de bovenkant van de fles afgesneden, worden de randjes gepolijst en komt heel kort een vlammetje bij om de randjes rond te maken. Dan bedrukken we het glas, wordt het verpakt en verzonden.
Wordt er ook nog iets gedaan met de bovenkant van de flessen?
Ja, deels maken we daar nu lampen van, maar we gaan naar een proces waarin we de wijnfles 100% kunnen hergebruiken. Nu is het nog niet zo dat dit altijd lukt, maar we zijn hier wel constant in aan het ontwikkelen. Zo zijn we nu ook concepten aan het bedenken voor de scherven.
Heb je nog iets wat je de bezoekers van TID mee wil geven?
Sta open voor elk verhaal wat iedereen te vertellen heeft. Elke ondernemer heeft een uniek verhaal, vraag zo veel mogelijk aan ondernemers en laat je meenemen in de nieuwe wereld die we proberen te creëren.
Meer weten over Rebottled? Volg ze op:
www.rebottled.com/ Instagram / Facebook / LinkedIn / Twitter