Ga naar inhoud

Je gebruikt een verouderde browser

Upgrade je browser om je ervaring en veiligheid te verbeteren.

Upgrade mijn browser

“We zien dat het weer meedraaien in de maatschappij een enorme positieve invloed heeft”, in gesprek met Pieter en Sanne van De Moestuin in Utrecht.

In 2002 begon Pieter tuinderij de Moestuin, inmiddels is dit een landgoed van 3 hectare met een lunchcafe, terras, winkel en feest- en vergaderlocatie. Maar wat is de Moestuin eigenlijk precies? En wat voor mensen werken er? Sanne en Pieter ontvingen me voor een rondleiding en een kort interview.

Wat is de Moestuin?

De Moestuin is een bedrijf aan de rand van Utrecht met als doel het bieden van arbeidsmatige trajecten aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In ons geval zijn dit voornamelijk mensen vanuit de psychiatrie en verslavingszorg met een leeftijd van 18 tot ongeveer halverwege de 50 jaar. Deze mensen werken gewoon mee in één van de bedrijfsonderdelen, we hebben namelijk een winkel, lunchcafe met groot terras, een feest en vergaderlocatie en een tuinderij van een kleine 3 hectare. 

Op ieder onderdeel hebben we vakkrachten staan; koks, tuinders en horecamedewerkers. Zij leggen de werkzaamheden vanuit het vak uit en enthousiasmeren op die manier de deelnemers. Er is veel persoonlijke aandacht voor de deelnemers en we begeleiden ze stap voor stap. Soms moeten ze van best ver komen namelijk. Het beginnen met de basis sociale vaardigheden kan de eerste stap zijn, bijvoorbeeld afbellen als je niet komt en het dragen van gepaste werkkleding. We zien dat het weer meedraaien in de maatschappij een enorme positieve invloed heeft: Ze voelen zich weer onderdeel van een team, de eigenwaarde groeit en ze hebben thuis weer wat te vertellen!

Bij de Moestuin is echt voor iedereen plek, of je nou graag wat meer op jezelf in de tuin aan de slag gaat of het gesprek met de klanten aangaat in de horeca. Iedereen start op zijn eigen niveau en eigen kunnen; de ene bakt 1 appeltaart en de andere 10, maar dat is allemaal goed. 

Ontdek de Moestuin en andere impact pioniers tijdens The Impact Days.

Als iemand bij jullie binnenkomt, hoe ziet het traject er dan uit?

Eén van onze trajectbegeleiders doet de intake. De deelnemer krijgt een rondleiding door het bedrijf om zo goed te kunnen zien waar hij/zij allemaal uit kan kiezen. Eventueel kunnen ze ook nog een of twee proefdagen meelopen, dan kunnen ze daarna beslissen waar ze graag aan de slag willen. Vervolgens gaan we doelen stellen; wat willen ze bereiken, waar willen ze naartoe? Uiteindelijk is het doel uitstromen: er is doorstroom naar vaste vrijwilligersplekken, stages of een betaalde baan.

Zelfoogstabonnement

Los van wat we doen voor de deelnemers hier zien we ook dat er een grote behoefte aan groen is vanuit de Utrechtse bewoners. Mensen met een postzegel van een tuintje of helemaal geen buitenruimte kunnen hier producten uit eigen tuin komen eten of oogsten. We hebben namelijk ook zelfoogstabonnementen, je kan dan een heel seizoen zelf bij ons komen oogsten, gewoon echt biologische seizoensgroenten en -fruit en lekker zelf met je handen in de aarde. Onze tuinders zijn aanwezig om te helpen met oogsten. Kinderen zien op die manier ook waar het eten vandaan komt, en we horen regelmatig dat ze daardoor ook meer groenten zijn gaan eten!

De vraag naar lokaal, naar zelf met je handen in de aarde is nog veel groter dan we op dit moment kunnen bieden. We hebben nu 200 zelfoogstabonnementen, maar de wachtlijst voor volgend jaar is eigenlijk al verdubbeld.

Waarom doen jullie mee met The Impact Days?

Ik vind het belangrijk om dit soort bedrijven te laten zien aan het de brede samenleving. Zo worden er nog meer mensen bewust van wat er allemaal gebeurt op het gebied van duurzame- en sociale initiatieven, en misschien kunnen we ze ook inspireren om zelf een initiatief te ontwikkelen.