Ga naar inhoud

Je gebruikt een verouderde browser

Upgrade je browser om je ervaring en veiligheid te verbeteren.

Upgrade mijn browser

“We willen laten zien dat circulair zijn als merk kan”, in gesprek met Ellen Mensink van Loop.a Life.

Loop.a life maakt circulaire en duurzame kleding, dit doen ze door gebruikt textiel opnieuw te vervezelen. Hoe gaat dit proces in zijn werk? En wat is de impact die je maakt met zo’n kledingstuk? Dit en meer vroeg we aan Ellen van Loop.a life.

Wat is en doet Loop.a life?

Loop.a Life is onderdeel van Brightloops. Het basisprincipe van Brightloops is dat we een oplossing willen bieden voor de afvalberg die alleen maar aan het groeien is. Dit doen we door garen te maken van oud textiel, om vervolgens naast ons eigen merk ook kleding te produceren voor andere merken die circulaire producten willen aanbieden. Dit doen we met de missie een schone en groene planeet te realiseren.

We vinden het belangrijk om niet alleen van de daken te schreeuwen dat we in de mode circulair moeten zijn, maar we willen ook andere bedrijven ondersteunen om circulair te worden. Middels ons merk laten we zien dat het kan en dat er een markt voor is, daarom heb ik Loop.a life opgericht. We ontwikkelen onze eigen garens in een eigen kleurenpallet, maar we kunnen ook maatwerk leveren voor andere bedrijven. Met Loop.a life lopen we voorop en zetten we telkens nieuwe ontwikkelingen in de markt, en werken zo direct aan de afvalberg. 

 

Kan je het proces uitleggen van gebruikt textiel tot een Loop.a Life trui?

Wanneer een kledingstuk in de textielcontainer wordt gegooid komt het terecht bij grote verzamelaars zoals het Legers des Heils en Sympany. Het probleem van veel textielcontainers is dat mensen er ook gewoon huisvuil in gooien, het textiel moet daarom eerst gescheiden worden van het vuil. Vervolgens wordt de kleding gesorteerd op tweedehands geschikt voor verschillende markten (bijv. tweedehands winkels) en reststromen. De reststroom die niet als herbruikbaar textiel verkocht kan worden wordt vervolgens gesorteerd op kleur en materiaal. Deze gesorteerde bakken katoen en wol kopen wij in. Hier start ons proces, we halen handmatig de ritsen, knopen en labels van de kleding af. Vervolgens gaan we het textiel vervezelen, waarbij de stoffen uit elkaar getrokken worden. Van deze hoogwaardige vezels worden nieuwe garen gemaakt, deze gaan naar onze fabrieken in Frankrijk, Portugal en Italië, waar we er nieuwe kledingstukken van maken.

Ontdek Loop.a life en andere impact pioniers tijdens The Impact Days op 19 t/m 21 november.

Wat is de impact die iemand maakt door een Loop.a life trui te kopen in plaats van een ‘gewone’ trui?

Om een wollen trui te maken, maar zeker ook bij het proces met katoen, worden grote hoeveelheden water en chemicaliën gebruikt. Op het moment dat je het textiel hergebruikt (en dat zit natuurlijk ook in vintage) draai je het proces eigenlijk om, hierdoor heb je geen grote hoeveelheden water en chemicaliën meer nodig.

Op dit moment, zeker door fast fashion, wordt de afvalberg alleen maar hoger. Het grootste deel hiervan wordt verbrand, naast dat dit relatief duur is, is het vooral slecht voor het milieu. Hergebruik (zowel vintage als vervezelen) heeft dus om meerdere redenen een enorm positieve impact op het milieu, simpelweg omdat je niet meer van de aarde vraagt en bestaande middelen gebruikt. In theorie kan je in Nederland 40 jaar vooruit met de huidige hoeveelheid textiel die er is. Je zou dus helemaal geen nieuw textiel meer hoeven maken. Helaas wordt op dit moment nog maar 1% van deze hoeveelheid textiel gerecycled.

 

Wat betekenen The Impact Days voor jullie?

We moeten blijven communiceren dat er circulair textiel is. Dat maar 1% van alle textiel gerecycled is wordt deels ook veroorzaakt door de onbekendheid. We moeten breder in de markt staan om onze boodschap te laten zien, en ook te laten ervaren. Jij en ik weten dit, maar het is belangrijk dat heel Amsterdam en ver daarbuiten het een keer voelt en ziet en ook weet hoe, letterlijk en figuurlijk, dichtbij het eigenlijk is.

Is er iets wat je de bezoekers mee wilt geven?

We hebben het bij Loop.a Life heel vaak over duurzaamheid, maar het zijn ook gewoon goede, heerlijke truien. Wees welkom en draag een kwalitatief goede trui die lekker warm is, die ook nog eens duurzaam is. Kijk verder dan alleen het woord duurzaamheid en join the loop om je bijdrage te leveren. En dat kan heel dichtbij, in Amsterdam of online.

 

Meer weten over Loop.a life? Volg ze op:

www.loopalife.com/ Instagram / Facebook / Twitter