Ga naar inhoud

Je gebruikt een verouderde browser

Upgrade je browser om je ervaring en veiligheid te verbeteren.

Upgrade mijn browser

“We vieren de diversiteit van groente en fruit, maar daarmee indirect ook van mensen” – In gesprek met Annette en Carina, de gezichten achter Toffe Peren.

Een kromme komkommer, een asymmetrische appel, een dubbele paprika. Allemaal groenten en fruit die net zo lekker en gezond zijn als hun perfect rechte soortgenoten, maar toch eten we die niet. Daarom begonnen Annette en Carina Toffe Peren: een fotografieproject om meer bewustwording te creëren rondom voedselverspilling. Inmiddels hebben ze een memoryspel, kaartenset, app en kinderboek op de markt gebracht. Maar wat is er zo bijzonder aan deze producten? En hoe maken ze je bewust van voedselverspilling?

Wat is Toffe Peren?

Toffe Peren is in 2018 begonnen als samenwerking tussen fotografen Annette Behrens en Carina Hesper. Later dat jaar hebben we een memoryspel in 3 talen op de markt gebracht. Het bijzondere aan dit memoryspel is dat je juist 2 verschillende plaatjes moet koppelen, want groente ziet er nou eenmaal niet altijd hetzelfde uit. Het spel is gemaakt om mensen op een positieve manier bewust te maken van voedselverspilling. We laten niet de berg voedsel zien die verspild wordt, maar we kiezen juist voor een helder en krachtig beeld met mooie kleuren waarin we de vormen van groente en fruit echt benadrukken. 

Inmiddels is het memoryspel er ook als app, en hebben we afgelopen zomer een kinderboek (0-4 jaar) uitgebracht in 3 talen. Dit is geen standaard boek met plaatjes en een verhaal, maar ook weer volledig op basis van fotografie. In de omslag geven we inspiratie voor wat je allemaal met het boek kan doen, zo kan je het gebruiken om je kindje kennis te laten maken met vormen en kleuren en groenten en fruit, maar later kan je het ook gebruiken om te oefenen met tellen. 

Met onze producten willen we kinderen leren dat niet alles er uit hoeft te zien zoals ze het gepresenteerd krijgen. We vieren de diversiteit van groente en fruit, maar daarmee indirect ook van mensen. Iedereen is anders en dat is een goed ding, je superpower is dat jij jij bent. 

Ontdek Toffe Peren en andere impact pioniers tijdens The Impact Days.

Waar halen jullie de groenten vandaan?

Eigenlijk zijn we gewoon begonnen op de markt, en dan niet in het centrum maar wat meer in de buitenwijken. Daar worden meer B Klasse groenten/fruit opgekocht, dus hier is het vrij makkelijk om bijvoorbeeld een kromme komkommer te vinden. Inmiddels krijgen we ook wel eens een berichtje van iemand die zelf een moestuin heeft, en de wortels op de cover van het boek komen weer bij een teler vandaan.

Sommige groenten en fruitsoorten zijn lastiger te vinden. In het boek wilden we bijvoorbeeld per sé bananen, aangezien dat iets is wat kinderen veel eten. Maar “lelijke” bananen worden gewoon niet geïmporteerd, dus die hebben we uiteindelijk via een vriendin van een teler in Portugal gekregen. 

Wat is jullie droom voor Toffe Peren?

Los van wat wij als Toffe Peren willen, vinden we het belangrijk dat voedselverspilling meer op de kaart komt te staan. Er is genoeg voedsel voor iedereen wereldwijd, maar we verdelen het niet handig en daardoor gooien we heel veel weg (ruim 30%). We hopen in de nabije toekomst met verschillende samenwerkingen ons bereik te vergroten. Een grote droom is een samenwerking met een supermarkt keten, om een te gekke spaaractie te bedenken die voedselverspilling op een toegankelijke en positieve manier op de kaart zet.

www.toffe-peren.nl