Van braakliggend terrein naar een eetbare stadstuin; in gesprek met Rotterdamse Munt.
Om de verschillende deelnemende ondernemers van The Impact Days beter te leren kennen spreken we er de aankomende tijd een aantal, vandaag de primeur met Ingrid Ackermans: oprichter van Rotterdamse Munt.
Voor wie jullie nog niet kent; kan je kort vertellen wat Rotterdamse Munt precies is en doet?
Rotterdamse Munt is opgericht om samen met onze stadsgenoten de stad groener te maken, en dat doen we door – heel letterlijk – een groene oase te creëren midden in de stad. We willen mensen graag kennis laten maken met wat er allemaal groeit en bloeit in de stadsnatuur en dat dat ook nog eens eetbaar (en superlekker) is. Veel mensen kennen namelijk alleen het aanbod wat in de supermarkten ligt, maar dat is eigenlijk heel beperkt.
De tuin van Rotterdamse Munt is gratis toegankelijk, je kan er bijvoorbeeld verse kruiden en bloemen knippen en plukken, op het terras plaatsnemen of de winkel bezoeken waar we onder andere planten en kruidenthee uit eigen tuin verkopen.
Kan je meer vertellen over de pijlers educatie, inspiratie en ontwikkeling?
Met ons educatieprogramma voor kinderen hopen we ze te inspireren en een liefde voor groen te stimuleren. De kinderen duiken met alle zintuigen de tuin in; ze kunnen bijvoorbeeld proeven, voelen en luisteren. Daarnaast werken we met stadsgenoten in de tuin om op die manier hun groen talent verder te ontwikkelen. Voor een deel van deze mensen is het werken in de tuin ook een vorm van re-integratie, dat is ook de reden dat we ons verder richten op het openen van tuinen bij andere bedrijven. Wanneer wij in opdracht van een bedrijf een tuin kunnen ontwerpen, aanleggen en verzorgen kunnen onze medewerkers daar ook betaald werk doen. Dan is de cirkel rond.
Als we even helemaal teruggaan naar het begin, hoe is het idee voor Rotterdamse Munt ontstaan?
Het concept is eigenlijk heel erg ontstaan vanuit een behoefte van het stadsdeel waarin we nu zijn: Rotterdam Zuid. Hier wonen veel mensen dicht op elkaar, met weinig groen. Daarnaast wonen er relatief veel mensen die behoefte hebben aan een leer-werkplek, een plek waar ze hun talent kunnen ontdekken en laten groeien. Er is veel behoefte om lekker bezig te zijn en samen te werken op een laagdrempelige manier, en zo bij te kunnen dragen aan de samenleving. Ook stimuleren we de wijkeconomie, want door de groene oase wordt Rotterdam Zuid mooier, en daarmee ook aantrekkelijker voor bedrijven om zich te vestigen.
Ontdek de Rotterdamse Munt en andere impact pioniers in Rotterdam tijdens The Impact Days op 19 t/m 21 november.
Wisten jullie al gelijk dat het een pluktuin moest worden?
We wilden iets creëren wat financieel onafhankelijk kon bestaan, maar we wisten niet precies wat. Naast dat we met buurtbewoners een tuin zijn gaan aanleggen hebben we ons wel heel erg gericht op ‘Voor wie kunnen we wat betekenen?’. Het zelf knippen en plukken, het educatieprogramma, en de vergaderlocatie zijn eigenlijk gaandeweg ontstaan.
Wat zijn de grootste uitdagingen?
Wat ik vaak merkte is dat het begrip sociaal ondernemerschap bij veel mensen niet – of onvoldoende – bekend is, daarom zijn we ook heel blij met The Impact Days! Mensen denken bijvoorbeeld “het is een tuin dus het zal wel van de gemeente zijn” of “het is een stichting dus jullie zullen wel gesubsidieerd worden, en daarom kunnen we van alles gratis krijgen”.
Waar hopen jullie over 5 jaar te staan?
Dan hopen we dat we een paviljoen hebben geopend; een plek waar je het hele jaar door alles uit de tuin kan proeven, waar we lezingen, voorstellingen, muziekprogramma’s en workshops kunnen organiseren. Verder hopen we meer eetbare pluktuinen te hebben op verschillende bedrijfslocaties. Je kan bijvoorbeeld heel lokaal een kleine kringloop sluiten, door kruiden te groeien op gecomposteerd GFT en koffiedrap.
De afgelopen decenia is er heel erg ingezet op efficiency en specialisatie, maar dat heeft de prijs dat sommige mensen buitengesloten worden. Het is echt een hell of a job om dit systeem te veranderen, maar alle kleine stapjes helpen. Wij zien de kracht en waarde van ieder individu, en ons uitgangspunt is dat iedereen kan bijdragen. Zo hopen we stapje voor stapje bij te kunnen dragen aan deze verandering waar diversiteit kan groeien en bloeien.
Meer weten over Rotterdamse Munt? Volg ze op: