Ga naar inhoud

Je gebruikt een verouderde browser

Upgrade je browser om je ervaring en veiligheid te verbeteren.

Upgrade mijn browser

“We vinden het belangrijk dat je ook deze titels gewoon in een winkel op de plank ziet staan” – In gesprek met Nathifa en Zuwena van de Bijlmer Bookstore.

Toen de laatste boekhandel verdween uit de Bijlmer (Amsterdam) vonden de zusjes Nathifa en Zuwena het tijd voor actie, ze openden een eigen winkel. En niet zomaar een boekhandel. Wat is er zo bijzonder aan deze boekhandel? En waarom zijn ze de winkel begonnen?

Wat voor boeken verkopen jullie in de Bijlmer Bookstore?

We verkopen zo’n 400 titels van zwarte auteurs. Zwart houdt voor ons in; afkomstig van het continent Afrika, dus de Afrikaanse diaspora. Dit zijn mensen die van origine uit Afrika komen maar nu over de hele wereld verspreid zijn, als gevolg van slavenhandel of emigratie. 

Deze boeken zijn we gaan verkopen omdat we merkten dat ze in andere, reguliere boekhandels niet te verkrijgen zijn. We moesten ze altijd online bestellen, maar we vinden het juist belangrijk dat je ook deze titels gewoon in een winkel op de plank ziet staan. We verkopen daarom kinder- en jeugdboeken, literatuur, kookboeken, gedichtenbundels, kleurboeken en puzzels. 

Merken jullie ook dat mensen echt speciaal naar jullie winkel komen voor dit aanbod?

Sinds we geopend zijn hebben we eigenlijk al bezoekers vanuit heel Nederland, en daarnaast krijgen we ook veel bestellingen via de website of social media. Sommige boeken gaan bijvoorbeeld naar Italië of Denemarken. 

Hebben jullie enig idee waarom deze boeken niet regulier verkrijgbaar zijn? Want de vraag is er dus wel.

Het lastige is dat je deze boeken echt moet kennen om ze te kunnen vinden. Als je niet weet dat het bestaat kan je het ook niet kopen. Uitgeverijen hebben daar natuurlijk ook een groot aandeel in, zij zien vaak de noodzaak van het uitgeven van bepaalde boeken niet omdat ze niet uit die culturen komen. 

Kunnen jullie me uitleggen wat er zo belangrijk is aan deze titels?

Het is fijn om jezelf terug te zien in de karakters van de boeken. Er worden namen in genoemd die voor ons herkenbaar zijn. Als we bijvoorbeeld op vakantie een naamsleutelhanger willen kopen hangt onze naar er vaak niet bij, puur omdat deze hier minder vaak voorkomt. Het is fijn dat dat in deze boeken wel zo is.

Daarnaast is het voor kinderen ook heel belangrijk om zichzelf terug te zien, maar ook om te leren van andere verhalen. Zo kunnen we elkaar beter begrijpen en krijgen we een harmonieuzere samenleving.

Ontdek de Bijlmer Bookstore en andere impact pioniers tijdens The Impact Days.

Wat hopen jullie te bereiken?

We willen vooral dat mensen over ons horen, en vooral ook over de reden waarom we hier zijn. Sommige mensen zijn ook negatief over onze winkel, dat is niet erg, maar we willen ze er wel bewust van maken dat het voor sommige mensen heel lastig is om bepaalde boeken te vinden. 

Wat is nou jullie favoriete boek waarvan je echt zegt: dit moet je gelezen hebben?

Nathifa: Er blijven maar nieuwe boeken bij komen, maar voor mij is dat nu denk ik “Echo” van Neske Beks. Dit boek is een ode aan de zwarte vrouw, en dat vind ik erg mooi aangezien ik zelf ook een zwarte vrouw ben. Ze zegt eigenlijk tegen ons dat we ook belangrijk zijn. 

Zuwena: Ik zou dan zeggen “Elin” van Milouska Meulens. Ik las het voorwoord en toen dacht ik meteen van “ik wil dit boek uitlezen”, het pakte me echt meteen. Dit is wel een jeugdboek, dus voor 10+.