“Het begon eigenlijk meer als een experiment”; in gesprek met Maria van Little Plant Pantry, Amsterdam.
Vandaag ging ik in gesprek met Maria, 1.5 jaar geleden openden zij samen met Winter de eerste plasticvrije bulk winkel van Amsterdam. Dit zonder dat ze zelf ooit nog gehoord hadden van het concept “zero-waste winkel”.
Voor mensen die jullie winkel nog niet kennen; kun je me vertellen wat Little Plant Pantry is en doet?
Ik denk dat de meeste mensen de omschrijving “bulkwinkel” het beste begrijpen. We kopen alles in de originele, grote verpakking bij groothandels in. Dit zijn meestal verpakkingen van 25 kg. Deze pakken we niet om in kleinere (plastic) verpakkingen, maar we vragen mensen om hun eigen potten en zakjes mee te nemen en te (her) vullen. Zo kunnen mensen de hoeveelheid kopen die ze willen, en beperken we afval zo veel mogelijk.
Naast dat we in bulk inkopen werken we ook samen met kleine ambachtelijke producenten, deze moeten wel voldoen aan onze kwaliteitsnormen en verpakkingsbehoeften. Dit betekent dat ze of zonder verpakking of in glazen of composteerbare verpakkingen leveren.
Je zegt dat de kleine ambachtelijke producenten aan kwaliteitsnormen moeten voldoen, hoe selecteren jullie deze producenten?
Het is werk dat veel tijd en onderzoek met zich meebrengt, het aanbod hebben we in de loop van de jaren opgebouwd. Toen we de winkel net openden, hebben we bekeken wat hier (in Amsterdam) beschikbaar was. Inmiddels kennen mensen ons en komen ze met hun eigen producten naar de winkel. Deze proeven we, we checken het bedrijf en kijken wie ze zijn. Als ze biologisch gecertificeerd zijn, is dat fantastisch, maar we werken ook samen met kleine producenten die biologische producten gebruiken maar geen biologische certificering hebben. Dit doen we omdat de certificering erg duur is, kleine producenten kunnen zich dit soms niet veroorloven. We willen onszelf en het aanbod niet beperken door daar heel streng in te zijn. Als we ze vertrouwen, werken we met ze samen.
Als het gaat om groothandelsleveranciers kopen we bij in Nederland gevestigde biologische bulk verkopers. Zij verkopen alleen maar gecertificeerde biologische producten.
Ontdek Little Plant Pantry en andere impact pioniers tijdens The Impact Days op 19 t/m 21 november.
Hoe is het idee voor een plasticvrije plantaardige winkel ontstaan?
Het was eigenlijk een best lang proces, Winter en ik (Maria) woonden in het westen van Ierland in een afgelegen cottage. De winkels waren ver weg, dus boodschappen deden we in grote hoeveelheden. Elke keer gooiden we zo veel plastic weg dat we ons af begonnen te vragen waarom je eigenlijk geen onverpakte producten kan kopen. Zo ontstond het idee dat, als we ooit een eigen winkel zouden beginnen, dit een plasticvrije winkel zou zijn. Het was een soort logische conclusie op basis van onze consumentenervaring.
Daarnaast wisten we dat er een moment zou komen dat we terug naar een stad moesten gaan verhuizen, we konden niet voor altijd in het paradijs blijven. Dus toen we besloten te verhuizen namen we ons idee om een winkel te beginnen mee. Eigenlijk grotendeels als experiment voor onszelf, we wisten op dat moment namelijk nog niet van het bestaan van zero waste-winkels. Tot op de dag van vandaag ben ik nog nooit in een zero waste-winkel geweest.
Wat is het bestverkochte product in de winkel?
Meestal zijn het de basis ingrediënten, producten waar mensen aan gewend zijn en die ze gemakkelijk kunnen bereiden. Dus bijvoorbeeld havermout, pasta, sauzen, zeep, ahornsiroop en olijfolie. De producten die niet zo goed verkopen zijn producten die veel kooktijd en verwerking vergen, zoals granen.
Afgelopen tijd hebben we hard gewerkt aan een nieuwe website. Hierop komen de kookinstructies voor elk product. Wanneer je verpakkingsvrije producten koopt heb je namelijk ook geen instructies voor de bereiding, deze informatie moeten we ook zelf verstrekken.
Wat betekenen The Impact Days voor Little Plant Pantry?
Ik ben heel erg blij dat we hier deel van mogen uitmaken! Ik heb het gevoel dat we door de gemeente worden erkend als een bedrijf met een goed doel. Dat we nuttig zijn voor Amsterdam in het algemeen, omdat we proberen ons eigen ecosysteem te creëren, om te gaan met verpakkingsafval, bewustwording creëren en een oplossing bieden.
Meer weten over Little Plant Pantry? Volg ze op: