Ga naar inhoud

Je gebruikt een verouderde browser

Upgrade je browser om je ervaring en veiligheid te verbeteren.

Upgrade mijn browser

“Ik wil graag laten zien dat duurzaamheid niet alleen is voor mensen die activistisch zijn of veel te besteden hebben” – In gesprek met Janneke van Green UP.

Een gigantisch warenhuis gevuld met allemaal producten met een goed verhaal, het klinkt misschien als een droom maar sinds kort vind je het in Utrecht! Green UP is een duurzaam warenhuis met verschillende shop-in-shops op het gebied van fashion, beauty, interieur en cadeauartikelen.

Hoe is het idee voor Green UP ontstaan?

Zelf was ik altijd best veel tijd kwijt met het zoeken naar de juiste producten, veel was niet eens beschikbaar in een winkel. Je wilt producten gewoon in het echt zien en kunnen voelen en vragen kunnen stellen. Zo ontstond eigenlijk het idee voor een klein duurzaam warenhuis, maar het vinden van een locatie in coronatijd was een flinke uitdaging. De enige optie was een pop-up winkel, maar om de juiste, brede doelgroep te bereiken zochten we een A-locatie. Dit is essentieel om te laten zien dat duurzaamheid niet alleen is voor mensen die activistisch zijn of veel te besteden hebben, maar voor iedereen. Onze doelgroep is dan ook juist de groep mensen die nog niet helemaal duurzaam leeft, maar wel bezig is met wat ze in de media zien en op haar eigen manier een steentje bij wil dragen. Bij ons telt iedere stap!

Het vinden van deze A-locatie was erg lastig. Ik liep door Utrecht en stond voor dit pand (de oude bibliotheek) en dacht, het is wel een beetje groot (1400m2), maar wie niet waagt wie niet wint. Het was een flinke puzzel, maar na 1.5 jaar was alles rond met de gemeente en ondernemers. Er is nog plek voor 1 of 2 aanvullende concepten, zoals een kapper, maar die hebben we helaas nog niet gevonden. 

Jullie hebben heel veel merken in de winkel, maar wat is nou echt je favoriet?

Dat vind ik echt heel moeilijk, ik ben fan van heel veel merken in onze winkel. Bijna alles wat ik zelf al kocht hangt in de winkel, maar Rescued is wel één van mijn favorieten. Zij transformeren afval tot nieuwe producten, bijvoorbeeld kaarsstandaards gemaakt van oude kopjes, maar dan stylish en hip. Maar we hebben bijvoorbeeld ook plaktattoos die niet van plastic zijn, dat is toch goud waard? Die geef ik dan weer cadeau aan mijn neefjes. 

Soms denk ik wel, was het maar iets goedkoper, dan zouden er meer mensen voor vallen. Maar dat is gewoon de werkelijkheid als je kwalitatief goede producten maakt die een goed verhaal hebben. Door deze merken een podium te bieden hoop ik wel dat hun financiële situatie vooruitgaat. Andere winkels zijn nou eenmaal goedkoper omdat het massaproductie is, maar als wij een alternatief massageluid bieden kan het ook goedkoper op een goede manier.

Ontdek Green UP en andere impact pioniers tijdens The Impact Days.

Wat hoop je bereikt te hebben over 2 jaar?

Een plek waar mensen inspiratie op doen om bewust te consumeren, zowel via producten maar ook via ontmoetingen en workshops. In mijn droom heeft elk product een eigen QR-code die gelinkt is aan de webshop. Je kan het product dan scannen en meer informatie krijgen over de impact op mens, dier en milieu. Zo kunnen we echt laten zien wat het verschil is en kan elke klant zijn eigen keuze maken qua wat je het belangrijkste vindt. Iedereen heeft hier een andere keuze in, ik wil alleen eerlijk kunnen laten zien wat er gebeurt. Klanten kunnen dit nu wel aan ons vragen en dan hebben we het antwoord, maar dit is minder toegankelijk. We hopen op korte termijn te starten met de webshop.

Daarnaast hoop ik dat we zelf dan ook dusdanig financieel gezond zijn dat we kunnen gaan uitbreiden, alles wat we hebben geïnvesteerd moeten we nu namelijk nog terug gaan verdienen. We worden steeds bekender en uiteindelijk zou ik ook echt graag naar andere grote steden willen, maar hopelijk mogen we over 2 jaar langer in dit pand blijven.