Ga naar inhoud

Je gebruikt een verouderde browser

Upgrade je browser om je ervaring en veiligheid te verbeteren.

Upgrade mijn browser

“Iedereen verdient een mooie werkplek”: in gesprek met Wouter van de Koekfabriek.

Bij de Koekfabriek werken niet zomaar koekenbakkers, maar koekenbakkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij bakken heerlijke, ambachtelijke ovenverse koekies, lekker sociaal! Hoe gaan ze te werk? En waarom doen ze mee aan The Impact Days? Dit en meer vroeg ik aan Wouter, accountmanager bij de Koekfabriek.

Wat is de Koekfabriek?

De Koekfabriek voorziet mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt van een leuke en zinvolle werkplek. Dit doen ze door het bakken en verkopen van heerlijke koek.

In het begin waren dit alleen mensen met een mentale handicap, maar al snel bleek dat de doelgroep “mensen met een arbeidsafstand” eigenlijk veel breder is dan dat. Dit kunnen bijvoorbeeld ook mensen zijn die net uit een burn-out komen of mensen die heel lang werkloos zijn geweest en weer willen proeven hoe het is om in een arbeidsomgeving te functioneren. Deze mensen bakken bij ons in de bakkerij de koekjes, pakken ze in en zorgen dat ze uiteindelijk bij onze afnemers terecht komen! 

Om dit te kunnen doen werken we in elke bakkerij samen met een zorgpartner. Zij regelen de begeleiding en bepalen een zorg-werk traject voor de kandidaten. Het is natuurlijk prachtig als er iemand vanuit een zorgtraject uiteindelijk bij De Koekfabriek in loondienst komt te werken! Dat zijn mooie manieren om met elkaar impact te creëren.

 

Jullie werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoeveel begeleiders zijn er nodig om 1 iemand aan het werk te krijgen?

Dat is volledig afhankelijk van de zelfstandigheid van de kandidaten. Sommigen kandidaten hebben namelijk intensievere begeleiding nodig dan anderen. Op dit moment staat er bijvoorbeeld in Utrecht meestal 1 zorgbegeleider op 3-4 kandidaten die begeleiding nodig hebben, maar in Rotterdam is de bakkerij wat groter en kunnen er meer kandidaten tegelijk werken. Daar staan dan meestal 2 zorgbegeleiders. 

Het kan ook zo zijn dat 1 zorgbegeleider op 1 medewerker staat omdat deze persoon fulltime begeleiding nodig heeft. Iedereen verdient een mooie werkplek, dus het is perfect als je een combinatie hebt van mensen die je een taak kan geven en die dit zelfstandig kunnen doen en mensen die meer begeleiding en zorg nodig hebben.

De bezetting is op dit moment helaas minder groot omdat er ook in de bakkerij afstand gehouden moet worden in verband met het coronavirus.

Ontdek de Koekfabriek en andere impact pioniers tijdens The Impact Days op 19 t/m 21 november.

Wat is er voor jou zo bijzonder aan om met deze doelgroep te werken?

Het brengt een hele fijne en hartelijke sfeer met zich mee. Ik werk voornamelijk vanuit kantoor, maar ik kom daarnaast ook in de bakkerij. Dat is vaak om even wat op te halen, dan drink ik even een bakje koffie en dan kletsen we gezellig, vervolgens ga ik weer verder met mijn werkzaamheden. Ik ben dus niet de hele werkweek in de bakkerij met de doelgroep, maar ik vind de afwisseling heel leuk.

 

Waarom doen jullie mee aan The Impact Days?

We vinden het heel goed om dit onderwerp samen met andere sociale en duurzame ondernemingen meer aandacht te geven. Ook nu kan je mensen bewust blijven maken op een leuke manier. We moeten elkaar als ondernemers, zeker nu, ook helpen. The Impact Days is daarom ook een hele leuke manier om inzichtelijk te krijgen welke ondernemers er nog meer actief zijn in dit werkveld en het een warm hart toedragen. 

 

Meer weten over de Koekfabriek? Volg ze op:

www.dekoekfabriek.com/ Instagram / Facebook / LinkedIn