Ga naar inhoud

Je gebruikt een verouderde browser

Upgrade je browser om je ervaring en veiligheid te verbeteren.

Upgrade mijn browser

Een platenlabel voor mensen met een verleden; in gesprek met Mihai van ISO Records.

Als je ISO Records opzoekt krijg je weinig resultaten, wie zitten er achter dit platenlabel en wat doen ze eigenlijk? Om dit en meer te weten te komen sprak ik met Mihai, mede-oprichter van het Rotterdamse platenlabel voor mensen met een verleden.

Kan je wat meer over jezelf en het ontstaan van ISO records vertellen?

Van kleins af aan was ik al met muziek bezig, ik speelde viool en panfluit. Hele rare dingen voor zo’n stoere gozer, maar dat ging best goed. Later, toen ik toch wel iets stoerders wilde, ben ik overgestapt op produceren. Van het ene nummer kwam het andere en ineens had ik met Mr. Probz – Waves een wereldwijde hit te pakken. Dan kom je in een positie dat je eigenlijk misschien wel wat anders wil, maar het ook wel heel goed gaat.

Op dat moment kwam een goede vriend van mij, Skaffa (kunstenaar en rapper), vast te zitten. Ik besloot om een nummer uit te brengen wat we ooit samen hadden gemaakt. Een jaar later, toen hij bijna vrijkwam, had het nummer ongeveer een half miljoen streams en lag er ongeveer 500 euro op hem te wachten. Verrast als dat ik zelf was zei hij toen, ik heb dit geld eigenlijk niet nodig, maar ik heb wel een te gek idee. Ik wil dat we dit ook voor andere mensen gaan doen. En zo ontstond, ongeveer 3 maanden geleden (juli 2020), het idee voor een platenlabel voor mensen met een verleden.

“Door groei in eigenwaarde zie je ze veranderen van straatschoffies tot artiest.”

De studio’s

Nu, iets meer dan twee maanden na het openen van de eerste studio, heeft het platenlabel al een tweede studio in Den Haag. Het klinkt misschien raar, zegt Mihai, maar dat is handig omdat we ook jongens hebben met een enkelband. Ze kunnen niet altijd naar Rotterdam komen.

 

Vol trots geeft Mihai me een digitale tour door de studio in Rotterdam, en als je bedenkt dat ze pas twee maanden bezig zijn mag hij zeker trots zijn. Een wand vol met platen, een analoge opnamestudio, woonkamer, kunstruimte, greenscreen voor fotoshoots en een opnamestudio. Mihai: “We kunnen wel hele fancy inboedels regelen maar we laten de jongens juist een hoop zelf doen. Als ze een bank nodig hebben gaan ze het maar fixen.”. Hij laat zien dat een van de jongens nu bezig met het beschilderen van een versterker, “leuker dan een ding koper dat al af is”.

 

Van 0 tot release, hoe ziet dat proces eruit?

Wanneer iemand binnen komt kijken we eerst naar wie ben je, wat doe je en wat kan je. Kan je rappen, heb je een goede babbel, ben je een manager of kan je misschien foto’s schieten? Daar gaan we samen achter komen.

Als iemand een nummer heeft geschreven maken we er samen een beat bij, vervolgens nemen we het nummer op en dan mixen we het. Dan moeten gaan nadenken over de vormgeving van het hoesje en hoe ze zich willen profileren naar buiten. Van ons mogen ze alles, ze zijn net vrij, dus we gaan ze niet vasthouden door regels op te leggen. Ze komen er later wel achter dat sommige keuzes niet zo handig waren. Ons doel is; vertel je verhaal. Ze moeten namelijk vaak hun ei kwijt en dan kunnen ze de positiviteit in, als ze hun verhaal verteld hebben is het afgesloten. Dan merken we hoe ze veranderen van straatschoffies tot artiest. De eigenwaarde die we ze hier geven is te gek, je ziet heel hun karakter veranderen zodra ze een kans krijgen.

 

Ligt er qua verleden voor jullie ergens een grens?

Het ligt voor ons vooral aan hoe iemand tegenover zijn feit staat. Je hoeft hier niet trots aan te komen met het verhaal dat je iemand hebt beroofd op straat, dat accepteren we niet. Maar als iemand tot op de dag van vandaag spijt heeft van wat hij/zij heeft gedaan, dan willen we ze graag een kans geven. Zolang we maar het gevoel hebben dat we ze kunnen veranderen.

 

Meer weten over ISO Records? Volg ze op:

Instagram / Spotify