“Duurzaamheid moet luchtig, vrolijk en vooral fijn zijn”; in gesprek met Anne Marie van Urban Nature Culture Amsterdam.
Kringloop servies in een, letterlijk, nieuw jasje gestoken. Dat is waar Anne Marie en Wim van Urban Nature Culture Amsterdam de afgelopen jaren onder anderen druk mee zijn geweest. En, het is ze gelukt! Hoe? Dat en meer vroeg ik aan Anne Marie.
Kan je vertellen wat jullie doen?
Ik houd me al ruim 20 jaar bezig met alles wat met wonen te maken heeft, maar het merk Urban Nature Culture heb ik in 2016 met mijn man opgestart omdat ik later terug wil kunnen kijken op wat ik heb bijgedragen aan het een stukje verbeteren van de wereld. Ik vind dat we vooral plezier in ons leven moeten hebben en ons moeten omringen met mooie producten, maar als we dat dan toch doen, laten we dan ook nadenken over waarmee we dat doen. En daarom zetten wij mooie producten in de markt, die ook nog eens mooi geproduceerd zijn.
We hebben niet alleen gerecycled servies, maar we hebben ook andere producten in onze collectie. Deze zijn bijvoorbeeld gemaakt van afval van bananenbladeren wat normaal opgestookt wordt in India, of home decoratie materialen gemaakt van papierpulp, kalk en natuurlijke gom. Zo hoeven we geen ijzer te gebruiken of bergen af te graven voor keramiek.
We werken dus met duurzame materialen, maar het product moet wel centraal staan. Je koopt ons servies omdat het mooi is, omdat de prijs bereikbaar is en daarbij is het ook nog eens 100% circulair. Duurzaam moet luchtig, vrolijk en vooral fijn zijn, en vanuit die beweging zijn we dit merk begonnen.
Gerecycled servies in een nieuw jasje
Toen we Urban Nature Culture begonnen, zijn we ook gaan uitzoeken of we servies van de kringloopwinkel opnieuw konden laten glazuren. Deze techniek is niet nieuw, maar het is wel nieuw om het in massa te produceren en betaalbaar aan te bieden. Om dit te doen zijn we gaan samenwerken met Mineralz onderdeel van Renewi, en studio Mixtura. Zij halen mineralen uit de as van verbrand huisafval. Glazuur voor servies bestaat ook uit mineralen, dus zijn we gaan kijken of we dit zo konden maken dat er servies mee geglazuurd kon worden; dan heb je namelijk een 100% circulair product. En dit is gelukt!
Het servies zoeken we zelf uit bij kringlooporganisaties. We kijken dan of er mooie stukken bij zitten die geschikt zijn om opnieuw te glazuren. Hierdoor is elk stuk in de collectie uniek. Je kunt nooit een servies hebben met allemaal dezelfde onderdelen, maar dat maakt het juist zo leuk: je kunt mixen en matchen en het is de kleur die de verbinding maakt.
Ontdek Urban Nature Culture en andere impact pioniers tijdens The Impact Days op 19 t/m 21 november.
Zijn dit ook kopjes en bordjes waar een beschadiging aan zit, of die niet?
Ja, servies met minimale beschadigingen gebruiken we ook. We moeten gaan leren dat imperfectie de nieuwe perfectie is.
Je vertelde dat jullie bezig zijn met een eigen fabriek. Wat zijn daar de plannen voor?
We zijn op zoek naar een plek waar we kunnen produceren, waar mensen servies kunnen kopen, kunnen inleveren om te recyclen en een kop koffie kunnen drinken. Het moet een plaats worden waar van alles gebeurt en waar mensen daadwerkelijk kunnen zien hoe onze producten gemaakt worden. Daarnaast moet dit ook een plek zijn waar we restaurant serviezen gaan omkleuren. Restaurants hebben bijvoorbeeld servies met krasjes erin van het snijden, terwijl ze verder nog prima zijn om te gebruiken. Deze kunnen we dan opnieuw glazuren. Wanneer er een locatie gevonden is, kunnen we beginnen. Zoals het er nu naar uit ziet is dat medio 2021.
Meer weten over Urban Nature Culture? Volg ze op:
www.urbannatureculture.com/ Instagram / Facebook / Pinterest / YouTube