Ga naar inhoud

Je gebruikt een verouderde browser

Upgrade je browser om je ervaring en veiligheid te verbeteren.

Upgrade mijn browser

Verhalen

Lees over de ondernemers die The Impact Days maken.

“Ze gaven aan dat ze weer gewoon als mens behandeld wilden worden” – In gesprek met Miriam van The Bridging Company.

The Bridging Company uit Apeldoorn pakt het allemaal net even anders aan dan andere sociale werkplaatsen. Ze richten zich volledig op innoveren en het personeel krijgt echt de kans om op zoek te gaan naar hun eigen talenten. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat? Miriam probeerde met dit complexe verhaal zo kort mogelijk uit te leggen.

Lees verder

“Ik wil graag laten zien dat duurzaamheid niet alleen is voor mensen die activistisch zijn of veel te besteden hebben” – In gesprek met Janneke van Green UP

Een gigantisch warenhuis gevuld met allemaal producten met een goed verhaal, het klinkt misschien als een droom maar sinds kort vind je het in Utrecht! Green UP is een duurzaam warenhuis met verschillende shop-in-shops op het gebied van fashion, beauty, interieur en cadeauartikelen. 

Lees verder

“Het voedselbos project van Arbres ontlast de boer (…) terwijl er ook een zorgprestatie wordt geleverd” – in gesprek met Kien (Landgoed Grootstal) en Jonah (Arbres)

Vandaag net even een ander interview dan anders, in Nijmegen hebben we namelijk een hele mooie samenwerking van twee next level ondernemingen! Landgoed Grootstal en Arbres, wat doen ze precies en wat houdt de samenwerking in?

Lees verder

“We vieren de diversiteit van groente en fruit, maar daarmee indirect ook van mensen” – In gesprek met Annette en Carina, de gezichten achter Toffe Peren.

Een kromme komkommer, een asymmetrische appel, een dubbele paprika. Allemaal groenten en fruit die net zo lekker en gezond zijn als hun perfect rechte soortgenoten, maar toch eten we die niet. Daarom begonnen Annette en Carina Toffe Peren: een fotografieproject om meer bewustwording te creëren rondom voedselverspilling. Inmiddels hebben ze een memoryspel, kaartenset, app en kinderboek op de markt gebracht. Maar wat is er zo bijzonder aan deze producten? En hoe maken ze je bewust van voedselverspilling?

Lees verder

“We vinden het belangrijk dat je ook deze titels gewoon in een winkel op de plank ziet staan” – In gesprek met Nathifa en Zuwena van de Bijlmer Bookstore.

Toen de laatste boekhandel verdween uit de Bijlmer (Amsterdam) vonden de zusjes Nathifa en Zuwena het tijd voor actie, ze openden een eigen winkel. En niet zomaar een boekhandel. Wat is er zo bijzonder aan deze boekhandel? En waarom zijn ze de winkel begonnen?

Lees verder

“We beginnen aan de tekentafel voor het ontwerp” – in gesprek met Remco en Eline van UP Shoewear.

UP is een stichting die mensen met een verstandelijke beperking uitdagende dagbesteding biedt. En niet zomaar uitdagende dagbesteding, nee. Deelnemers van UP (uppers) zijn van de tekentafel tot aan de winkel betrokken bij het verkopen van duurzame schoenen! Hoe dat in zijn werk gaat vertelden Remco (accountmanager) en Eline (upper) van UP Shoewear me.

Lees verder

“We zien dat het weer meedraaien in de maatschappij een enorme positieve invloed heeft”, in gesprek met Pieter en Sanne van De Moestuin in Utrecht.

In 2002 begon Pieter tuinderij de Moestuin, inmiddels is dit een landgoed van 3 hectare met een lunchcafe, terras, winkel en feest- en vergaderlocatie. Maar wat is de Moestuin eigenlijk precies? En wat voor mensen werken er? Sanne en Pieter ontvingen me voor een rondleiding en een kort interview.

Lees verder

“Stemmen met je vork”, in gesprek met Freke van Instock.

Instock is vooral bekend door het restaurant in Amsterdam waarmee ze voedselverspilling op de kaart zetten, maar ondertussen zijn ze veel groter dan dat. Ze hebben een horecagroothandel, brouwen biertjes van piepers en maken granola van bierbostel. Maar hoe gaat het redden van overschotten eigenlijk in zijn werk? Dit en meer legde Freke van Instock ons uit.

Lees verder

“Shoppen zonder schuldgevoel”, in gesprek met Suzanne van LENA library.

Een veel te volle kledingkast en niks om aan te trekken, dat komt veel vrouwen waarschijnlijk bekend voor. Bij LENA hebben ze daar een oplossing voor, namelijk; kleding lenen! Hoe gaat dat in zijn werk? Dat vroeg ik aan Suzanne, één van de eigenaresses van LENA.

Lees verder

“Wat gebeurt er als we de structuur weghalen?” in gesprek met Saskia, eigenaresse van lunchroom Fröbel.

Saskia begon op haar 23ste een lunchroom gerund door mensen met een beperking. Hoe kwam ze op het idee om dat te doen? En wat is er zo bijzonder aan Fröbel?

Lees verder

“We willen laten zien dat circulair zijn als merk kan”, in gesprek met Ellen Mensink van Loop.a Life.

Loop.a life maakt circulaire en duurzame kleding, dit doen ze door gebruikt textiel opnieuw te vervezelen. Hoe gaat dit proces in zijn werk? En wat is de impact die je maakt met zo’n kledingstuk? Dit en meer vroeg we aan Ellen van Loop.a life.

Lees verder

“Zo hebben we niet alleen sociale maar ook duurzame impact”, in gesprek met Linda van i-did.

Bij i-did vervezelen ze oud textiel om er vervolgens tassen, akoestische interieurproducten en andere items van te maken. Dit doen ze met eigenlijk één belangrijk doel: mensen begeleiden naar betaald werk. Hoe doen ze dit? En wat zouden ze nog heel graag willen maken? Dit en meer vroeg ik aan Linda.

Lees verder

“Ik vond het gek dat er op bierflesjes wel statiegeld zat en op wijnflessen niet”; in gesprek met Jermain van Rebottled.

Met Rebottled heb je een stukje van de circulaire economie aan tafel, ze upcyclen namelijk wijnflessen tot drinkglazen en andere glazen producten. Doordat ze dit doen zonder nieuw glas toe te voegen zijn de producten écht 100% circulair. Wat Rebottled uniek maakt is dat ze afval verminderen, maar het product wel in stand houden door er een kwalitatief hoogstaand alternatief van te maken. Daarnaast werken ze in de Rebottled Factory met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Lees verder

“Iedereen verdient een mooie werkplek”: in gesprek met Wouter van de Koekfabriek.

Bij de Koekfabriek werken niet zomaar koekenbakkers, maar koekenbakkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij bakken heerlijke, ambachtelijke ovenverse koekies, lekker sociaal! Hoe gaan ze te werk? En waarom doen ze mee aan The Impact Days? Dit en meer vroeg ik aan Wouter, accountmanager bij de Koekfabriek.

Lees verder

Van weesfiets naar designfiets, hoe doe je dat? In gesprek met Laurens van Roetz-Bikes.

Nederland is hét fietsland. Maar helaas blijven er ook veel fietsen op straat achter zonder eigenaar, hoe bouw je zo’n weesfiets om tot een designfiets? Laurens van Roetz vertelde me er alles over!

Lees verder

“Duurzaamheid moet luchtig, vrolijk en vooral fijn zijn”; in gesprek met Anne Marie van Urban Nature Culture Amsterdam.

Kringloop servies in een, letterlijk, nieuw jasje gestoken. Dat is waar Anne Marie en Wim van Urban Nature Culture Amsterdam de afgelopen jaren onder anderen druk mee zijn geweest. En, het is ze gelukt! Hoe? Dat en meer vroeg ik aan Anne Marie.

Lees verder

Een platenlabel voor mensen met een verleden; in gesprek met Mihai van ISO Records.

Als je ISO Records opzoekt krijg je weinig resultaten, wie zitten er achter dit platenlabel en wat doen ze eigenlijk? Om dit en meer te weten te komen sprak ik met Mihai, mede-oprichter van het Rotterdamse platenlabel voor mensen met een verleden.

Lees verder

“Het begon eigenlijk meer als een experiment”; in gesprek met Maria van Little Plant Pantry

Vandaag ging ik in gesprek met Maria, 1.5 jaar geleden openden zij samen met Winter de eerste plasticvrije bulk winkel van Amsterdam. Dit zonder dat ze zelf ooit nog gehoord hadden van het concept “zero-waste winkel”.

Lees verder

Van braakliggend terrein naar een eetbare stadstuin; in gesprek met Rotterdamse Munt.

Om de verschillende deelnemende ondernemers van The Impact Days beter te leren kennen spreken we er de aankomende tijd een aantal, vandaag de primeur met Ingrid Ackermans: oprichter van Rotterdamse Munt.

Lees verder